fbpx
Integraal Project Management

Wat is Integraal Project Management (IPM)?

Om de interne en externe samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen, werken veel overheidsinstanties met Integraal Project Management (IPM) binnen projecten. Daardoor is IPM de standaardmethodiek voor de beheersing van grote infrastructurele projecten bij onder andere de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, ProRail en steeds vaker Waterschappen. De projecten worden uitgevoerd door een integraal projectteam. IPM zorgt voor uniformiteit en standaardisatie in de aansturing, organisatie en bemensing van projecten. Gedurende alle fases van het project is zo duidelijk welke taken bij welk lid van het projectteam zijn belegd.

IPM onderscheidt 5 processen. De IPM-organisatie kent aan elk proces een specifieke rol toe. Zo ontstaat het 5-rollenmodel. De 5 rollen worden primair door 5 verschillende personen vervuld. Verschillende rollen kunnen vervuld worden door een of meerdere personen. Iedere rol heeft wel een eigen ondersteunend team. De processen en bijbehorende rollen zijn:

Integraal Project ManagementProjectmanagement: gericht op het borgen van kwaliteit, draagvlak en afstemming. Projectmanager: (eind)verantwoordelijk voor het boeken van een goed projectresultaat. 

Integraal Project ManagementProjectbeheersing: gericht op het beheersen van de risico’s en alle beheersaspecten in het project (Risicomanagement, Financiën en Projectadministratie, Planning, Wijzigingenbeheer, Informatievoorziening en Document Management). Manager projectbeheersing: identificeren en beheersen van (mogelijke) integrale risico’s. 

Integraal Project ManagementOmgevingsmanagement: om de relatie met de omgeving en stakeholders in balans te houden gedurende het project. Omgevingsmanager: verantwoordelijk voor het contact met de omgeving.

Integraal Project ManagementTechnisch management: om de risico’s vanuit de techniek en organisatie te beheersen. Technisch manager: verantwoordelijk voor de technische en inhoudelijke inbreng in het project. 

Integraal Project ManagementContractmanagement: om de risico’s die (kunnen) ontstaan tussen opdrachtgever en de markt te beheersen. Ook tijdens de inkoopfase. Contractmanager: verantwoordelijk voor de contacten en contracten van de verschillende marktpartijen.

Meer informatie?

IPM Projectbeheersing is de spin in het web van het projectteam. De kern van projectbeheersing is het bewaken en bijsturen van het project. Voor het permanent analyseren of aan de randvoorwaarden wordt voldaan, is beschikbaarheid van de juiste informatie essentieel. ANG Public Finance levert een positieve bijdrage aan een gegarandeerde kwaliteit voor de aspecten Financiën en Projectadministratie. Interesse in hoe ANG Public Finance kan helpen bij deze specifieke aspecten van de projectbeheersing? Zit “Passie voor Performance” ook in uw DNA? Bel ons dan voor maximale DNA-verbinding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *