fbpx

Nederland telt ruim 1300 gemeentelijke samenwerkingsverbanden en die vormen een kostenpost van minstens 16 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Stentor, De Gelderlander en Tubantia. De totale gemeentebegroting is 65 miljard euro, dus de samenwerkingsverbanden betekenen ongeveer een kwart van de uitgaven. Daarbij zijn zorgen over de verantwoording.

Belangrijke beslissingen

Noodzaak dwingt gemeenten steeds vaker tot samenwerken – de kennis ontbreekt, het rijk dringt erop aan of de projecten zijn simpelweg te groot voor een individuele gemeente. Er zijn bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden op het gebied van milieu, economische ontwikkeling en veiligheid. Steeds vaker worden hier belangrijke beslissingen gemaakt die burgers raken.

Bizar

Professor Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden, noemt het tegenover De Stentor ‘bizar dat zo’n groot deel van de overheidsbegroting wordt onttrokken aan democratische controle en niemand zich er druk om maakt.’ Samenwerkingsverbanden staan op afstand van de gemeente, met een eigen begroting en het is moeilijk voor raadsleden om hier grip op te krijgen. ‘Soms zit daar ook een wethouder van jouw gemeente in, maar die behartigt de belangen van het samenwerkingsverband’, aldus Allers.

Raadskringen

Op verschillende manieren probeert men om de verantwoording te verbeteren. Onafhankelijk toezicht van rekenkamers of provincies is een mogelijkheid. Volgens velen zijn regionale raadskringen de oplossing. ‘De raadskringen zijn er voor het versterken van de democratische legitimiteit’, vertelde Nanda van Doremalen, VVD-fractievoorzitter in Buren, vorig jaar aan Binnenlands Bestuur. Anderen zijn minder enthousiast: ‘Raadsleden moeten zelf de verantwoordelijkheid pakken’, zei John Bijl, die zelf betrokken is bij verschillende regelingen. Volgens hem zijn er betere oplossingen zoals rapporteurs en gemengde regelingen.

Logo ANG PF

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *